2017. április 21., péntek

Túrós batyu - almás táska leves után, uzsonnára vagy csak úgy :)

Régebben, még a gluténos korszakban sokszor vettünk a sarkon levő pékségben túrós batyut, szinte mindig langyos volt és jóízű. Aztán amikor gluténmentesen kezdtünk étkezni, el kezdett hiányozni. Akkoriban sütöttem először kakaós csigát is, aztán próbaképpen a túrós batyut. Elsőre sikerült ehető tésztát összehozni :) Persze, mint minden kelt tészta, ez is aznap a legjobb, de ez igaz a búzás tésztákra is. Ebből a tésztából készíthetünk almás táskát is.



Hozzávalók:

30 dkg Nutri free mpp itt
15 dkg Glutenix foszlós kalács itt
2,5 dkg friss élesztő
5 ek cukor
6 dkg olvasztott vaj v. margarin
kb. 150-180 ml langyos tej
3 ek tejföl
1 egész tojás+ 1 sárgája


Töltelékhez:
túró
vaníliás cukor
porcukor ízlés szerint
1 tojássárga

Almás táskához:
2-3 db alma 
apróra vágva
pici margarin
barna cukor, fahéj ízlés szerint
Az almát kevés margarinon megpároljuk barna cukorral és fahéjjal, így tesszük a tészta közepére, átlósan áthajtjuk, így egy háromszöget kapunk, villa hegyével körben összenyomjuk a két réteget. Lekenjük tojással, pihentetjük, majd megsütjük.



A tetejére egy sárgája egy ek tejjel elkeverve.

AZ élesztőt megfuttatjuk egy kevés langyos tejben, hozzáadjuk a többi kimért hozzávalóhoz a vaj (margarin) kivételével, amit a végén dagasztunk a tésztába. Kelni hagyjuk 1 órán át, kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk, a közepére tesszük az ízesített túrót, a négy sarkát összefogjuk, tepsire tesszük, negyed órát pihentetjük, majd lekenjük tojással. 180 fokon kb. 20-25 perc.















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Eszterházy torta

Már van friss dió a piacon, így végre megsütöttem az Eszterházy tortát fiam kérésére. Nem mondom, hogy nagyon egyszerű, de akinek van egy ki...