2017. április 11., kedd

Csíkos csavart kalács

A pinteresten nézelődve találtam ezt a kalácsformázást, így elővettem egy kalácsreceptemet és megsütöttem. Nagyon finom, puha, illatos kalács lett a végeredmény :)
Hozzávalók:
20 dkg Nutri free mpp (itt)
15 dkg Glutenix foszlós kalács (itt)
3 púpos ek 20%-os tejföl
2 dkg friss élesztő
150 ml langyos tej
5 ek cukor+ 1 tk az élesztőhöz
5 dkg olvasztott margarin
1 ek vanília aroma
2 ek kakópor pici vízzel elkeverve
1 tojássárga+ 1 sárgája kevés tejjel elkeverve a tetejére
jégcukor szóráshoz


A tejben megfuttatjuk az élesztőt pici cukorral, kimérjük a lisztet egy tálba, hozzáadjuk a sárgáját, cukrot, vaníliaaromát, tejfölt. Hozzáadjuk az élesztőt, elkezdjük dagasztani, amikor kezd összeállni hozzáadjuk a margarint. A tésztát elfelezzük, az egyikhez hozzádagasztjuk a kakaót, letakarjuk a tésztákat és egy órát kelesztjük. A fehér és barna tésztát kétfelé vágjuk, egy fehéret kinyújtunk kb. 20x35-40cm-es téglalapra, a kakaóssal is így teszünk, majd a fehér tészta tetejére simítjuk, 2-3x átsimítjuk a nyújtófával, majd a hosszabbik oldalán feltekerjük. A másik fehér és kakaós lappal is megismételjük. A két feltekert tésztát összetekerjük, kört formázunk és a végeket összenyomjuk. Letakarva tepsin pihentetjük még 40 percig, 20 perc múlva bevágjuk éles késsel a fonatokat. Lekenjük tojással, 180 fokon kb. 40 perc.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Császár zsemle

A napokban kaptam meg a kis műanyag kütyüt, amivel könnyen elkészíthetjük a császár zsemle hagyományos formáját. Most volt egy kis időm kipr...