2017. április 10., hétfő

Mákvirág kalács, csibe és nyuszi kalács Húsvétra

Nálunk már hagyomány, hogy Húsvétkor ezt a mákos kalácsot sütöm, mellé pedig a csibe és nyuszi formájú kalácskákat.
Nagyon szeretem ezt a receptet, mert sokoldalúan felhasználható.
Hozzávalók:
25 deka nutri free mix per pane
25 deka nutri dolci
6 deka olvasztott margarin
3 deka élesztő
kb 2,5 dl langyos tej
5 ek cukor
1 egész tojás+1 sárgája
1 ek tápióka keményítő
2 ek tejföl
Töltelék:
15 deka mák, cukor, fél dl tejjel leforrázva

A tetejére: 1 tojássárga 1 ek tejjel elkeverve

A formázást youtube-on találtam (itt) nagyon egyszerű, de látványos kalácsot kapunk.
Az élesztőt 1 dl langyos tejben pici cukorral megfuttatjuk, közben kimérjük a többi hozzávalót egy tálba, a margarin kivételével. Amikor az élesztő felfutott hozzáadjuk a liszthez, elkezdjük dagasztani, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a langyos tejet, a végén az olvasztott margarint is beledagasztjuk. Egy órát kelesztjük, utána formázzuk a videó szerint.
Téglalap alakúra nyújtjuk, megszórjuk a leforrázott mák töltelékkel, a hosszanti oldaláról feltekerjük, a két végét egyenesre vágjuk és kört formázva sütőpapíros tepsire tesszük. A két végét finoman összenyomjuk, majd egy éles késsel a henger 2/3 részéig bevágjuk kb. 3 cm-enként, a szeleteket kicsit kifordítjuk. A tetejét lekenjük tojássárgával, előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-35 perc.
Nyuszi formázása: kb. 25-30 cm-es rudat sodrunk, kettéhajtjuk, a két végét megcsavarjuk, egy kis golyót formázunk a farkincának, lekenjük tojással.
Csibe formázása: 
a szem lehet szemes bors, vagy szegfűszeg


Kíváncsi csibe










Nyuszik




A kalács formázásánál bátran használjátok a fantáziátokat :)








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Császár zsemle

A napokban kaptam meg a kis műanyag kütyüt, amivel könnyen elkészíthetjük a császár zsemle hagyományos formáját. Most volt egy kis időm kipr...