Egy kis történelem:
A tortát a híres orosz balett táncosról, Anna Pavlováról nevezték el. Az egyik forrás szerint az első Pavlova torta 1926-ban készült. Anna Pavlova világ körüli turnéján az Új-Zélandi Wellingtonban járt, állítólag a szálloda cukrásza kreálta számára ezt a desszertet. A másik verzió szerint később, 1935-ben készült az első Pavlova torta, az ausztrál Perth-ben. Nem tudni, hogy a balerina valaha kóstolta-e az édességet, de az biztos, hogy Ausztráliában és Új-Zélandon máig népszerű ez a desszert.
Hozzávalók
6 tojásfehérje
30 dkg porcukor
1 ek kukoricaliszt v. kukoricakeményítő
1 tk ecet vagy friss citromlé
500 ml tejszín
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 150-es hőfokon. A sütőpapírra rajzoljunk egy kb., húsz centis kört, erre formázzuk majd a tojáshabot. (Sütőpapírral bélelt tortaformában is megsüthetjük.)
A tojásfehérjéket verjük lágy habbá, majd kanalanként adjuk hozzá a porcukrot, s addig verjük, amíg fényes, kemény habot nem kapunk. Öntsük hozzá az ecetet/citromlevet, adjuk hozzá a kukoricalisztet v. -keményítőt és óvatosan keverjük össze.
A sütőpapírra rajzoljunk egy 24 cm-es kört, a habot halmozzuk rá, egyengessük el. 120 fokra vegyük vissza a hőfokot, süssük nagyjából 1 1/2 óráig. A hab külső része megrepedezik, a belseje puha marad. Sütés után ne vegyük ki rögtön a sütőből, mert összeesik. Nyissuk résnyire a sütő ajtaját, s így hagyjuk kihűlni.
Itt most 2 db 18 cm-es készült |
A nyár ízei :) |
Az óriás habcsókot tegyük tortatálra, vagy egy nagyobb lapos tányérra. A tejszínből készítsünk lágy habot, s halmozzuk a tortára. A tetejét gyümölccsel díszítjük.
A Pavlovát elkészíthetjük mini tortácska formában is.
Karácsonykor így került nálunk az asztalra, koszorúnak álcázva :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése