2017. április 28., péntek

Mákos kalács a hosszú hétvégére :)

A kalács egész évben favorit, de a mákos mindig befutó nálunk :) Most kétféleképpen formáztam, de persze ez az ízén mit sem változtat :)




Hozzávalók:
30 deka nutri free mix per pane itt
20 deka Glutenix foszlós kalács itt
10 deka puha margarin
3 deka élesztő
kb. 3 dl langyos tej
10 dkg cukor
1 egész tojás+1 sárgája
1 ek. tápióka keményítő itt
8 gr xantán


Töltelék:
25 deka mák, cukor, kb. 1,5-2 dl tejjel leforrázva, 15 dkg cukor, citromhéj


A tetejére: 1 tojássárga 1 ek tejjel elkeverve

Az élesztőt 1 dl langyos tejben pici cukorral megfuttatjuk, közben kimérjük a többi hozzávalót egy tálba, a margarin kivételével. Amikor az élesztő felfutott hozzáadjuk a liszthez, elkezdjük dagasztani, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a langyos tejet, a végén a puha margarint is beledagasztjuk. Egy órát kelesztjük, utána formázzuk. A tészta 1/3 részét 3 felé osztjuk, kinyújtjuk 15x20 cm-es téglalapra mind a hármat, teszünk rá tölteléket, feltekerjük és összefonjuk. Sütőpapíros kenyérsütő formába tesszük 20 percre pihenni. 
A tészta 2/3 részét téglalap alakúra nyújtjuk, megszórjuk a leforrázott mák töltelékkel, a hosszanti oldaláról feltekerjük. A tetejét lekenjük tojássárgával, előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35-40 perc.















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Császár zsemle

A napokban kaptam meg a kis műanyag kütyüt, amivel könnyen elkészíthetjük a császár zsemle hagyományos formáját. Most volt egy kis időm kipr...