2017. április 24., hétfő

A kakaós csiga illata - emlékszel? ;)

Erről a kakaós csigáról újra eszedbe fog jutni :)
A gluténmentes élet sok komfortos dologtól megfosztja az embert, pl. nem tudunk csak úgy beugrani a pékhez egy kakaós csigáért. Mit csinál ilyenkor azanya? Megsüti a gyerekének, hogy szegény gyerek ne nélkülözzön már :)



Hozzávalók 12 db-hoz:

30 dkg Nutri free mpp itt
20 dkg Glutenix foszlós kalács itt
3 dkg friss élesztő (Budafoki)
kb. 300 ml langyos tej
8 dkg olvasztott vaj vagy margarin
4 ek cukor
fél ek útifűmaghéj
10 gr xantán itt
1 egész tojás+1 sárgája
Tetejére egy tojássárga 1 ek tejjel elkeverve.

Töltelék:

1 1/2 ek kakaópor
ízlés szerint cukor
kb. 5 dkg olvasztott margarin

150 ml langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt, közben egy tálba kimérjük a többi hozzávalót az olvasztott vaj v. margarin kivételével. A felfutott élesztőt hozzáadjuk a kimért hozzávalókhoz és elkezdjük dagasztani, közben adagoljuk hozzá a maradék tejet, végül az olvasztott vajat v. margarint. Rugalmas, nem ragacsos tésztát kapunk.

Kelesztés után


Kb. 40-45 percet kelesztjük, utána 6-8 mm vastagra kinyújtjuk téglalap alakúra, lekenjük az olvasztott margarinnal, majd megszórjuk a kakaóval. A rövidebb oldalon kezdjük feltekerni és kb. 3-4 cm vastag szeleteket vágunk és sütőpapíros tepsire helyezzük.







Én egy papírtörlő segítségével, amit ráteszek a szelet tetejére, tenyérrel lelapítom kb. a felére a tésztát, majd lekenem tojássárgával. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 perc alatt sütjük meg.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Császár zsemle

A napokban kaptam meg a kis műanyag kütyüt, amivel könnyen elkészíthetjük a császár zsemle hagyományos formáját. Most volt egy kis időm kipr...