2017. április 11., kedd

Az örök klasszikus: zserbó

Nem kell különleges alkalom ahhoz, hogy megsüssük, egyszerű, gyors sütemény, még azoknak is sikerélmény, akiknek a sütés mumus :)
Egy nagyon régi búzás receptet használok, amihez a Nutri free mix per pane tökéletesen megfelel.
Hozzávalók:
50 dkg Nutri free mix per pane (itt)
25 dkg margarin
7 dkg cukor
3 ek 20%-os tejföl
1,5 dkg Budafoki friss élesztő
2 tojássárga
csipet só
baracklekvár ízlés szerint
25 dkg darált, cukorral elkevert dió
A tetejére 15 dkg olvasztott étcsoki.

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, a tejfölben elkeverjük az élesztőt és a liszthez adjuk, majd a tojások sárgáját, pici sót, cukrot, és könnyen formázható tésztává gyúrjuk. Ha száraznak éreznénk, egy pici tejfölt nyugodtan adhatunk hozzá.
Fél órát pihentetjük letakarva a hűtőben. 4 cipót formázunk, Kinyújtjuk tepsi méretűre (30x40cm) az első lapot, beletesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe, megkenjük lekvárral, megszórjuk a dió 1/3 részével, majd a következő lapokkal is így teszünk. A tetejét megszurkáljuk villával, és előmelegített sütőben 170 fokon kb. 35 perc alatt megsütjük.
Gőz fölött megolvasztjuk a a csoki 2/3 részét, a maradékot apróra vágjuk, és a felolvadt csokihoz keverjük, amíg el nem olvad. Ezt hívják temperálásnak, visszahűtjük a csokit, ezáltal nem fog törni a szeletelésnél, persze a meleg kést ne hagyjuk el :)


Mire észbe kaptam, ennyi maradt :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Császár zsemle

A napokban kaptam meg a kis műanyag kütyüt, amivel könnyen elkészíthetjük a császár zsemle hagyományos formáját. Most volt egy kis időm kipr...