2017. április 9., vasárnap

"Kemencés" kenyér

Az én "kemencés" gluténmentes kenyerem

Másodszor sütöttem meg ezt a kenyeret, ropogós héjú, kinézetre teljesen olyan, mintha kemencében sült volna.
A titok a sütési technikában van, amit most megosztok veletek.
Kenyeret mindig Nutri free mix per pane lisztből sütök, megbízható minőség, könnyen kezelhető.



Recept:
30 dkg Nutri free mix per pane (itt) + 4 púpos ek. a kovászhoz
5 dkg cirokliszt (itt)
2 dkg Budafoki friss élesztő
1 ek. útifűmaghéj 100ml langyos vízben elkeverve
10 gr xantán (itt)
13 gr só
3 ek. növényi olaj
pici cukor
kb. 280 ml langyos víz
rizsliszt a szóráshoz

100ml langyos vízbe belemorzsolunk 2 dkg élesztőt pici cukorral, elkeverjük és hozzáadunk 4 evőkanál lisztet, elkeverjük és kelni hagyjuk. Amíg kel, 100 ml langyos vízben elkeverünk 1 ek. útifűmaghéjat, hagyjuk zselésedni amíg kel a kovász. Egy tálban kimérjük a lisztet, sót, xantánt, elkeverjük, hozzáadjuk az útifűmaghéjat, a kovászt, odakészítjük a langyos vizet és elkezdjük dagasztani, közben folyamatosan adagoljuk a vizet hozzá. Amikor kezd összeállni hozzáadjuk az olajat. Kikenjük olajjal a kelesztő edényt, beletesszük a tésztát, letakarjuk és 1 órát kelesztjük. Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra, alulra beteszünk egy hőálló edényt, a rácsra bekészítünk egy sütőlapot. Egy tepsi méretű sütőpapírt vágunk, ecsettel leolajozzuk, megszórjuk rizsliszttel vagy kukoricadarával, ráborítjuk a megkelt tésztát. Olajos kézzel kicsit átsimítjuk, késsel bevágjuk (el is maradhat) megszórjuk rizsliszttel. A sütőpapírral betesszük a forró tepsire a kenyeret, a hőálló edénybe öntünk kb.3 dl vizet és becsukjuk a sütőt. 30 perc múlva kivesszük a tepsit, a kenyeret a sütőrácsra áttesszük és még így sütjük kb negyed órát, hogy az alja is ropogós legyen.
Rácson hagyjuk kihűlni, 3-4 napig puha friss kenyerünk lesz :)

Kovász

Útifűmaghéj

Kovásszal

Dagasztás után

Kelesztés vége

Végeredmény :)



Ropogós héj, puha belső




A kenyér még gyakorlatilag forró volt, amikor felvágtam, de olyan illata volt és ropogós héja, hogy nem lehetett ellenállni a kísértésnek :D



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Császár zsemle

A napokban kaptam meg a kis műanyag kütyüt, amivel könnyen elkészíthetjük a császár zsemle hagyományos formáját. Most volt egy kis időm kipr...