2017. április 15., szombat

Epres torta - csak úgy magunknak

Már régóta szemeztem ezzel a tortával, amit Mohánál láttam itt. Aztán kaptam a piacon epret és áfonyát is, így el is dőlt a hétvégi desszert dolga.


A végeredmény, egy nagyon látványos, a látszattal ellentétben nem is macerás torta, na és persze isteni finom :)

A piskóta ezúttal Nutri free mix per dolci-ból készült.

26 cm -es tortaformához


4 egész tojás
13 dkg cukor
12 dkg Nutri dolci
2 púpos ek kakaópor (legalább 20%-os)
fél tk sütőpor
4 cl olaj
A csatos tortaforma aljába sütőpapírt vágunk, az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat, és folyamatos keverés közben kanalanként a liszttel elkevert kakaót és sütőport.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb 30-35 perc (tűpróba)


Krém:


30 dkg tejföl
8-10 dkg porcukor
4 dl tejszín
1 citrom leve (mehet bele a reszelt héja is)
40 dkg eper pürésítve
20 g zselatin
8-10 nagyobb eper az oldalára körben
Glazúr:
80 ml víz
70 ml tejszín
9 dkg porcukor
4 dkg kakaópor
5 g zselatin


Díszítéshez:

 friss gyümölcs


Ha kihűlt a piskóta, kettévágjuk, az alsó lapot visszatesszük a tortaformába, körberakjuk félbe vágott eperrel, majd elkészítjük a krémet. 



Kis lábosban 4-5 evőkanál vízzel elkeverjük a zselatint, és félretesszük.
A krémhez összekeverjük a tejfölt a cukorral, a citromlével és az eperpürével, majd óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tejszínt.
Kis lábosban felolvasztjuk a zselatint, hozzákeverünk 4-5 evőkanálnyi krémet, majd az egészhez öntjük, alaposan elkeverjük. Ezután a tortaformában levő lapra öntjük a krémet, elsimítjuk. 
Rátesszük a tetejére a másik lapot, a simább oldalával felfelé, kicsit lenyomjuk. Hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a glazúrt:

 Kis tálkában elkeverjük a zselatint két evőkanál vízzel, amit a kimért vízből veszünk el.
A többi hozzávalót a maradék vízzel együtt kis lábosban felmelegítjük, óvatosan, fakanállal kevergetve, nem kell forralni! Félrehúzzuk.
Mikróban pár másodperc alatt feloldjuk a zselatint, hozzákeverjük a kakaós részhez, alaposan elkeverjük és átszűrjük egy kis lyukú szűrőn. Időnként megkeverve hagyjuk langyosra hűlni, majd a torta tetejére öntjük.
Nem kell kenegetni, elég a tortaformát megrázogatva eloszlatni a mázat, az tökéletesen simára elterül.
Visszatesszük a hűtőbe legalább egy órára.
Tálalás előtt díszítem gyümölcsökkel. Éles késsel gyönyörűen vágható, a máz a tetején nem lesz kemény.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Császár zsemle

A napokban kaptam meg a kis műanyag kütyüt, amivel könnyen elkészíthetjük a császár zsemle hagyományos formáját. Most volt egy kis időm kipr...