2017. április 22., szombat

Kemencés kenyér Nutri free mpp-ból

Ma gulyáslevest főztem, így a kenyér is ma készült frissen hozzá. Kenyeret mindig Nutri free mix per pane lisztből sütök, megbízható minőség, könnyen kezelhető.



Recept:

40 dkg Nutri free mix per pane + 4 púpos ek. a kovászhoz itt
2,5 dkg Budafoki friss élesztő
1 ek. útifűmaghéj 100ml langyos vízben elkeverve
10 gr xantán itt
13 gr só
4 ek. növényi olaj
pici cukor
kb. 300 ml langyos víz
rizsliszt a szóráshoz

100ml langyos vízbe belemorzsolunk 2,5 dkg élesztőt pici cukorral, elkeverjük és hozzáadunk 4 evőkanál lisztet, elkeverjük és kelni hagyjuk. Amíg kel, 100 ml langyos vízben elkeverünk 1 ek. útifűmaghéjat, hagyjuk zselésedni amíg kel a kovász. Egy tálban kimérjük a lisztet, sót, xantánt, elkeverjük, hozzáadjuk az útifűmaghéjat, a kovászt, odakészítjük a langyos vizet és elkezdjük dagasztani, közben folyamatosan adagoljuk a vizet hozzá. Amikor kezd összeállni hozzáadjuk az olajat. Kikenjük olajjal a kelesztő edényt, beletesszük a tésztát, letakarjuk és 1 órát kelesztjük. Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra, alulra beteszünk egy hőálló edényt, a rácsra bekészítünk egy sütőlapot. Egy tepsi méretű sütőpapírt vágunk, ecsettel leolajozzuk, megszórjuk rizsliszttel vagy kukoricadarával, ráborítjuk a megkelt tésztát. Olajos kézzel kicsit átsimítjuk, késsel bevágjuk (el is maradhat) megszórjuk rizsliszttel. A sütőpapírral betesszük a forró tepsire a kenyeret, visszavesszük a hőfokot 190 fokra, a hőálló edénybe öntünk kb.3 dl vizet és becsukjuk a sütőt. 40 perc múlva kivesszük a tepsit, a kenyeret a sütőrácsra áttesszük és még így sütjük kb negyed órát, hogy az alja is ropogós legyen.Rácson hagyjuk kihűlni, 3-4 napig puha friss kenyerünk lenne, ha nem fogyna el előbb :)




Kovász


Kelesztés előtt

Kelesztés után

Sütés előtt

Friss, meleg kenyér a leveshez :) Tudom, tudom, na de ki tudja megállni? :)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Császár zsemle

A napokban kaptam meg a kis műanyag kütyüt, amivel könnyen elkészíthetjük a császár zsemle hagyományos formáját. Most volt egy kis időm kipr...