2017. december 27., szerda

Kelta kenyér és grissini

A neten nézelődve találtam ezt a fonást, nagyon megtetszett, ráadásul illett a pizza tésztámhoz :) A maradék tésztából grissini készült.



Hozzávalók:

40 dkg Nutri free mpp
2 dkg friss élesztő
1 csapott ek útifűmaghéj
1 tk cukor
2 mk só
50 ml+ kb. 300 ml folyadék fele víz fele tej (csak vízzel is készülhet)
5 ek olaj (ha van olíva olaj)
szezám mag
egész mák
kevés sajt
1 tojássárga 1 ek tejjel vagy vízzel elkeverve

Az élesztőt 200 ml víz+tej keverékében felfuttatjuk a cukorral, az útifűmaghéjat elkeverjük 50 ml vízben és hagyjuk zselésedni. Kimérjük a lisztet egy tálba, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, sót, útifűmaghéjat és elkezdjük dagasztani. Közben folyamatosan adagoljuk hozzá a folyadékot, a végén pedig az olajat. Olajozzuk ki a kelesztő tálat, takarjuk le és kelesszük kb 40-50 percig. Olajos kézzel gyúrjuk át, ne lisztezzük. A szilikon lapot is vékonyan olajozzuk le a tenyerünkkel, majd nyújtsuk ki kb. 28-30 cm-es kör alakúra a tésztát. Pizzavágóval vagy éles késsel spirál alakban vágjuk fel a tésztát kb. 2 cm vastag csíkra. Vágjunk tepsi méretű sütőpapírt, és kezdjük ráhajtogatni a tésztát, a képeknek megfelelően. Tojássárgát keverjünk el egy pici tejjel, kenjük le, szórjuk meg szezámmaggal a kenyérkét, hagyjuk pihenni kb. negyed órát, majd 180 fokon kb. 25-30 perc alatt süssük meg előmelegített sütőben.
A maradék tészából készítsünk grissinit. Sodorjunk kb. 2 cm vastag rudakat, kenjük le a maradék tojással, egy lapos tányérra szórjunk magokat, hempergessük meg benne a lekent rudakat, tegyük sütőpapírra, majd 190 fokon 12-15 perc alatt süssük meg.


























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Császár zsemle

A napokban kaptam meg a kis műanyag kütyüt, amivel könnyen elkészíthetjük a császár zsemle hagyományos formáját. Most volt egy kis időm kipr...