2017. december 21., csütörtök

Bejgli

Nincs karácsony bejgli nélkül :) Eljött az ideje a bejgli sütésnek, nyugodtan elkészíthetjük 3-4 nappal előbb is, hűvös helyen folpackban tároljuk.



Hozzávalók 2 nagy v. 4 kicsi rúdhoz:

60 dkg Nutri free mpp
2 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
25 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 egész tojás
1 ek útifűmaghéj
A tetejére a kenéshez: 2 tojássárga és fehérje

Az élesztőt megfuttatjuk pici cukorral a langyos tejben. A lisztet elmorzsoljuk a hideg margarinnal, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a többi hozzávalót. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, letakarva pihentetjük egy órát. Kissé lágy tésztát kapunk, ha nagyon ragadna akkor tegyünk hozzá egy-két kanál lisztet, ne többet, mert az útifűmaghéj felveszi a nedvességet a tésztában a pihentetés alatt.

Közben elkészítjük a tölteléket:

Diós:
25 dkg darált dió
1,5 dl tej
10-15 dkg cukor
1 tk őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
1-2 ek barack lekvár


Mákos:
25 dkg darált mák
10-15 dkg cukor
2 dl tej
őrölt fahéj
1-2 ek barack lekvár
2-3 ek gm zsemlemorzsa
1 alma lereszelve

A tejet két kisebb lábosban a cukorral felfőzzük, majd beleöntjük az egyikbe a mákot, a másikba a diót és a többi hozzávalót. Alaposan elkeverjük, ha szükséges még ízesítjük. Hagyjuk kihűlni.

A tésztát 2 v. 4 részre osztjuk, kinyújtjuk kb. 5 mm vastagra, megkenjük a kihűlt töltelékkel, a két hosszabb oldalán kb. 1 cm tésztát behajtunk rá a töltelékre, majd a rövidebb oldalon feltekerjük úgy, hogy a vége alulra kerüljön. Megismételjük a műveletet a többi tésztával is.
Lekenjük tojássárgával, hagyjuk megszáradni, majd fehérjével is, ne felejtsük el több helyen megszurkálni, hogy a gőz eltávozhasson és ne repedjen meg a bejgli. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-40 perc alatt megsütjük.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Császár zsemle

A napokban kaptam meg a kis műanyag kütyüt, amivel könnyen elkészíthetjük a császár zsemle hagyományos formáját. Most volt egy kis időm kipr...