2017. december 19., kedd

Gyümölcskenyér a régi szép időkből

Gyerekkoromban volt a házunktól nem messze egy cukrászda, ahol télen mindig lehetett kapni gyümölcskenyeret. Karácsonykor mindig vettünk egy rúddal, bár nem volt olcsó, de nagyon finom volt. Sokáig kerestem a megfelelő receptet, aminek az íze kellőképpen hasonlított arra a régi sütire. Kb. 20-25 évvel ezelőtt egy Lakáskultúra karácsonyi számában találtam rá Lajos Mari gyümölcskenyér receptjére, és amikor először megsütöttem, visszatértek az emlékek :) Azóta minden évben karácsonykor megsütöm, a gluténmentes élet sem gátol meg benne :)
Remélem Nektek is jó emlékeket fog idézni, amikor megkóstoljátok!



Hozzávalók 2 db nagyobb vagy 3 kicsi gyümölcskenyér formához:

Az aszalt gyümölcs aránya változhat, a lényeg, hogy a súly egyezzen ;) lehet mazsolát beletenni (be kell áztatni előtte) vagy datolyát, fügét, cukrozott narancs ill. citromhéjat stb.
Ahogy én készítem:

20 dkg tisztított egész mandula
40 dkg aszalt sárgabarack
20 dkg sárga-piros-zöld papaya kocka
2 ek kristálycukor
40 dkg nutri free mpp
40 dkg porcukor
40 dkg puha margarin
8 db szobahőmérsékletű tojás
20 dkg étcsoki felolvasztva a bevonáshoz
4 ek. rum v. 2 ek rum aroma
2 cs vaníliás cukor

A mandulát megtisztítjuk, ha a barna héj még rajta van, vizet forralunk, beleszórjuk a mandulát és 1-2 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel, és a hüvelyk és mutató ujjunk közé fogva egyet megnyomjuk és kipattan a héjából. 2 ek kristálycukorral megszórjuk elkeverjük és durvára vágjuk. Az aszalt gyümölcsöket is apróra 1x1 cm-esre vágjuk össze egy tálba tesszük, és a kimért lisztből 3 ek.-lal elveszünk, megszórjuk a gyümölcsöket, hogy nem süllyedjenek a tészta aljára. A kimért margarinból elveszünk annyit, amennyivel kikenjük a formákat, majd a lisztből is annyit, hogy megszórjuk a kikent formákat. Egy nagy tálban habosra keverjük a margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral. Egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat, alaposan elkeverjük, majd a fehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük. Kézi habverővel apránként a margarinos krémhez adjuk a felvert fehérje habot, majd a sütőporral elkevert lisztet kanalanként beleforgatjuk óvatosan. Végül hozzáforgatjuk az aszalt gyümölcsöket és az összevágott mandulát. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, a tésztát beleöntjük a két formába elosztva, kicsit megrázogatjuk, hogy egyenletesen elterüljön a formában. Betesszük a sütőbe kb. 50-60 percre, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e. Meg fog repedni a teteje, de ez nem baj, úgyis az alja lesz :)
Ha kihűlt, bevonjuk a felolvasztott csokival, megszórhatjuk szórócukorral, vagy tehetünk rá egész mogyorót, mandulát díszítésnek. Másnap az igazi, frissen kicsit morzsálódik. Akár 2 hétig is eláll hűvös helyen, na meg ha marad belőle :)























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Császár zsemle

A napokban kaptam meg a kis műanyag kütyüt, amivel könnyen elkészíthetjük a császár zsemle hagyományos formáját. Most volt egy kis időm kipr...