2018. január 22., hétfő

Fánk Mester kelt tészta lisztből

Mivel ma szabadnapos voltam, így végre volt idő egy kis fánkot sütni :) Nagyon finom lett, ugyan a szalag elmaradt, de könnyű tésztája lett és nem szívta meg magát olajjal sem. Természetesen a szép nagy tálat is én készítettem :)





Hozzávalók kb. 18 db-hoz:

50 dkg Mester kelt tészta liszt
2 tojás sárga
5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
6 dkg olvasztott vaj v. margarin
2,5 dkg élesztő
5 gr xantán
1 ek rumaroma (rum nem volt otthon)
kb. 450 ml langyos tej
a sütéshez olaj

Az élesztőt megfuttatjuk pici cukorral 200 ml langyos tejben, kimérjük egy tálba a többi hozzávalót, a vajat megolvasztjuk, hagyjuk visszahűlni, ne legyen forró! A felfutott élesztőt és a vajat beletesszük a tálba és elkezdjük dagasztani, közben a maradék tejet folyamatosan adjuk hozzá. Ragacsos tésztát kapunk. Letakarva pihentetjük egy órát, majd rizsliszttel megszórt munkalapra tesszük. Átgyúrjuk, majd 1,5 cm vastagra kinyújtjuk és kiszaggatjuk 7 cm-es kiszúróval, vagy pohárral. Letakarjuk konyharuhával és hagyjuk pihenni még 20 percig. Az olajat egy magasabb edényben megmelegítjük, ne legyen túl forró, majd a fánkok közepét ujjunkkal benyomjuk és a lisztes oldalukkal felfelé beletesszük az olajba. 6-8 perc alatt készre sütjük, félidőben megfordítjuk ha már szép barna.
Házi baracklekvárral kínáljuk, porcukorral megszórva.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Császár zsemle

A napokban kaptam meg a kis műanyag kütyüt, amivel könnyen elkészíthetjük a császár zsemle hagyományos formáját. Most volt egy kis időm kipr...