2018. január 28., vasárnap

Aranygaluska Mester kelt tészta lisztből vaníliasodóval

Tegnap öcsémtől kaptam egy kiló dióbelet, enyhe célzással, hogy igazán süthetnék valami diósat :) Ugyan ő nem gluténérzékeny, de bármikor megeszi amit gluténmentesen sütök. Aranygaluskára esett a választásom, elég régen ettünk már. A kipróbálásra kapott Mester kelt tészta lisztből készítettem, nagyon finom lett :)



Hozzávalók:

50 dkg Mester kelt tészta liszt
5 dkg puha vaj v. margarin
1 egész tojás+2 db sárgája
3,5 dkg friss élesztő
kb. 3,5 dl langyos tej
5 dkg porcukor
5 gr xantán (állagjavító, elhagyható)
pici só

Mártogatáshoz:
10 dkg olvasztott vaj
15 dkg darált dió
ízlés szerint cukor

Vaníliasodó:
fél l tej
4 tojássárga
4 ek cukor
fél ek vanília pudingpor


Az élesztőt megfuttatjuk 2 dl langyos tejben pici cukorral, a lisztet és a többi hozzávaló kimérjük egy tálba. A felfutott élesztőt beleöntjük a liszthez, elkezdjük dagasztani, majd közben folyamatosan adjuk hozzá a maradék tejet. Kicsit ragacsos, de rugalmas tésztát kapunk. Letakarva félretesszük 40 percre.
Elkészítjük a sodót: a tejet kimérjük egy kisebb lábosba, felforraljuk, a tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a pudingporral, a forró tejből egy merőkanállal a tojáshoz teszünk közben folyamatosan keverjük, majd az egészet beleöntjük a lábosba és elkeverjük. Addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik, majd kihűtjük.
A megkelt tésztát rizslisztes lapra borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd másfél cm vastagra kinyújtjuk. Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk, és a pogácsákat belemártjuk a vajba, majd megforgatjuk a cukros dióban és körben letesszük a tortaformába. A tetejére öntjük a maradék vajat és megszórjuk dióval.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35 perc alatt megsütjük, vaníliasodóval tálaljuk.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Császár zsemle

A napokban kaptam meg a kis műanyag kütyüt, amivel könnyen elkészíthetjük a császár zsemle hagyományos formáját. Most volt egy kis időm kipr...