2018. január 24., szerda

Briós reggelire

Reggelire ígértem valami finomat a fiamnak, mivel amúgy is sütnöm kellett valami pékárut, most a bevált briós receptemet vettem elő. Lehet variálni a formázást, néha gyúrok bele csokicseppet, egy szóval változatosan lehet elkészíteni.



Hozzávalók 8 db-hoz:

30 dkg Nutri free mpp
20 dkg Glutenix foszlós kalács liszt
2,5 dkg friss élesztő
150 ml langyos tej
1 ek útifűmaghéj
1 cs vaníliás cukor
6 ek cukor
7 dkg puha vaj v. margarin
1 egész tojás
2 tojássárgája
pici só
a tetejére tojássárga pici tejjel elkeverve
ízlés szerint cukor a szóráshoz

Az élesztőt pici cukorral a langyos tejben megfuttatjuk. Az útifűmaghéjat 1 dl vízben elkeverjük, hagyjuk állni amíg zselés lesz. Kimérjük a többi hozzávalót egy nagyobb tálba a vaj kivételével. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt és elkezdjük dagasztani, amikor kezd összeállni a tészta, hozzáadjuk a puha vajat is. Lágy tésztát kapunk, letakarva 40-50 percet pihentetjük. A tésztát rizslisztes lapra tesszük, kicsit átgyúrjuk, majd 8 részre osztjuk. Tetszés szerint formázzuk. Briósnak kb. 30 cm-es rudat sodrunk, feltekerjük csiga alakban, majd a végét aláhajtjuk. Vágott brióshoz kb. 30 cm-es rudat sodrunk, majd egy kicsit ellapogatjuk, éles késsel bevagdossuk 1,5-2 cm-enként a tészta feléig, majd feltekerjük, hogy a vágott szél legyen kívül. Sütőpapíros tepsire tesszük, lekenjük tojással, majd pihentetjük 15-20 percig. Lekenjük újra, majd megszórjuk cukorral. Előmelegített sütőben, 190 fokon kb 20 perc alatt szép arany barnára sütjük.


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Császár zsemle

A napokban kaptam meg a kis műanyag kütyüt, amivel könnyen elkészíthetjük a császár zsemle hagyományos formáját. Most volt egy kis időm kipr...