2017. november 9., csütörtök

Házi toffifee :)

Karácsony előtt mindig szoktam házi omlós vajkaramellát készíteni. Innen jött az ötlet, hogy akár toffifeet is lehetne készíteni. Nem mondom, hogy gyorsan készen van, de az íz kárpótol a ráfordított időért :)
A maradékból sima karamell kockák készültek. Akár gasztróajándék is lehet belőle az édesszájú barátoknak, rokonoknak :)


Hozzávalók:

1 kg kristálycukor
5 dl  3,5%-os tej v. 2,8%-os
2 cs vaníliás cukor
2 tubus 170 gr-os sűrített tej
12,5 dkg vaj v. margarin
A toffifeehez:
kevés olvasztott csoki
egész vagy tört mogyoró

Szilikonos popcake sütő forma a toffifee formázásához, én régebben a sparban vettem.



A tejet felmelegítjük a vajjal, nem kell forralni, utána hozzáadjuk a többi hozzávalót és kis hőmérsékleten kb. 2,5 órát főzzük forrástól számítva, folyamatosan kevergetve, amíg besűrűsödik és szép karamell barna lesz.
Aki bizonytalan, hogy mikor készült el, az mártson bele egy kanalat félig, vegye ki és fordítsa meg függőlegesen. Ha nem folyik le a kanálról, akkor jó :)
A szilikon formát először félig töltsük meg, szórjuk rá a mogyorót, majd fedjük be karamellel. Ha megdermedt, tegyünk a tetejére olvasztott csokit.
Kifordítás előtt, tegyük negyed órára a fagyasztóba, így könnyebben kijön a formából :)
A maradék karamellt öntsük sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy peremes tálcára.













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Császár zsemle

A napokban kaptam meg a kis műanyag kütyüt, amivel könnyen elkészíthetjük a császár zsemle hagyományos formáját. Most volt egy kis időm kipr...