2017. augusztus 19., szombat

Sajtos-gombás pulykamell párolt rizzsel

Ez a recept a családunk kedvence, hosszú évtizedek óta készül nálunk, én legalább 20 éve készítem.


Hozzávalók 4-6 személyre:

1 kg pulykamell
1/2 l főzőtejszín
60 dkg tisztított gomba
1 csokor petrezselyem
10 dkg vaj v. margarin
kevés olaj

bors
tej
1-2 ek kukorica keményítő pici vízzel elkeverve
15 dkg sajt
A körethez párolt rizs

A pulykamellet kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, egy nagyobb tálba tesszük, majd leöntjük hideg tejjel, kevés sót szórunk rá, és átforgatjuk. Állni hagyjuk kb. fél-1 órát, addig elkészíthetjük a rizst a körethez. Egy közepes lábosba kevés olajat teszünk, majd másfél bögre rizst adunk hozzá, elkeverjük, kicsit átforrósítjuk. Felengedjük 3 bögre forró vízzel, megsózzuk elkeverjük és kis hőmérsékleten fedő alatt addig főzzük, amíg a vizet magába szívja. Lefedve hagyjuk tálalásig.
Egy nagyobb teflonos serpenyőben vagy wokban felolvasztjuk a vajat egy kevés olajjal, majd a pulykamell szeletek mindkét oldalát átsütjük pár perc alatt. Tepsire alufóliát teszünk és rárakjuk a kisült szeleteket.
A serpenyőben amiben a húst sütöttük, átpirítjuk a szeletekre vágott gombát, majd felengedjük a főzőtejszínnel, megsózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Kevés keményítővel besűrítjük és hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet.
A mártásból a szeletekre halmozunk, majd mindegyikre egy szelet sajtot teszünk. Forró sütőben 200 fokon kb. 10-12 perc alatt ráolvasszuk a sajtot a húsra.
Párolt rizzsel, salátával tálaljuk.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Császár zsemle

A napokban kaptam meg a kis műanyag kütyüt, amivel könnyen elkészíthetjük a császár zsemle hagyományos formáját. Most volt egy kis időm kipr...