2017. augusztus 13., vasárnap

Créme brulée - a franciák kedvence :)

Régóta szerettem volna elkészíteni, de megfelelő eszközök nélkül inkább nem álltam neki, Na de most :) Rendeltem szakács fáklyát, van már szuflé formám, úgy hogy semmi nem tartott vissza a próbától.


Nagyon finom, bársonyosan krémes desszert készült, próbáljátok ki bátran! :)

Hozzávalók 6 db formához:

5 tojássárgája (a fehérjéket nyugodtan fagyasszuk le, akár Pavlovát is készíthetünk belőle) recept itt
250 ml 30%-os tejszín
250 ml 2,8%-os tej
50 gr porcukor
fél vanília rúd v. Bourbon vaníliás cukor 1 cs.
Tetejére 50 gr barnacukor

A sütőt melegítsük elő 160 fokra. A tojásokat szétválasztjuk, a tejet tejszínt  kimérjük egy kisebb lábosba, beletesszük a vanília rudat, előtte vágjuk hosszában ketté és a magokat a kés fokával kaparjuk ki és tegyük a tejszínhez. Adjuk hozzá a fele mennyiségű porcukrot, a másik felét a sárgájákhoz. Kezdjük el melegíteni a tejes tejszínt, ne forraljuk! A sárgákat keverjük habosra a cukorral. A forró tejszínt vékony sugárban szűrőn keresztül öntsük apránként a sárgákhoz, közben folyamatosan keverjük, hogy ne ugorjon össze a tojás. Amikor elkevertük, osszuk el a 6 db formába, tegyük egy nagyobb tepsibe, és a formák feléig öntsünk a tepsibe forró vizet. Tegyük a sütőbe és kb. 25-30 perc alatt süssük meg. Akkor jó, ha a közepe még rezeg, mint a kocsonya :)
Vegyük ki a formákat a vízből, hűtsük ki és tegyük a hűtőbe legalább 2 órára.
Tálalás előtt szórjunk egy teáskanál barna cukrot a tetejére az egyik formának, majd a fáklyával készítsünk karamellt.
Ha nincs fáklyánk:
készítsünk karamellt cukorból és egy pici vízzel, öntsük ki sütőpapírra, hogy szétterüljön. Ha megkeményedett, törjük össze és aprítóval daráljuk finomra. Ezt a port szórjuk a formába és grillezzük meg, csak felső sütéssel a sütőben pár perc alatt.
















2 perccel később :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Császár zsemle

A napokban kaptam meg a kis műanyag kütyüt, amivel könnyen elkészíthetjük a császár zsemle hagyományos formáját. Most volt egy kis időm kipr...