2017. augusztus 6., vasárnap

Citromos-barackos mousse kókuszos tésztaalappal

Könnyű nyári desszert ebben a fullasztó hőségben :)


A krémek eredetije itt és itt található én fél adagot készítettem így 4 tésztaalapos és 4 pohárkrémet tudtam készíteni.

A tésztához:
23 cm átmérőjű formához 2,5 dl-es bögrével számolva

1 1/2 csésze kókuszreszelék
1/4 csésze cukor
1/4 csésze schar C vagy más sütiliszt
1 nagyobb tojásfehérje szobahőmérsékletű

A fehérjét habbá verjük és hozzákeverjük a kimért száraz hozzávalókhoz. Elkeverjük és sütőpapíros tortaformába nyomkodjuk vizes kézzel. Előmelegített sütőben 175 fokon 15-18 perc alatt világos barnára sütjük. Ha megsült, levesszük a karimát és a mini tortakarikával kiszúrjuk, 4 db lesz, a maradékot morzsoljuk össze és osszuk szét 4 pohár aljára.

Készítsük el a krémeket.
Őszibarack krém:
Fél adag:
25 dkg hámozott friss őszibarack pürésítve
25 dkg natúr joghurt (a receptben görög joghurt van, de én simával készítettem)
1 dl habtejszín
ízlés szerint porcukor
13 gr porzselatin fél dl vízben feloldva
Átlátszó irattartóból (nem gerotherm!) vágjunk 4 csíkot ami magasabb a mini formánál.

A barackot pürésítjük, a zselatint feloldjuk a vízben és felmelegítjük, langyosra hűtjük. A joghurtot keverjük el a pürével, adjuk hozzá a zselatint, majd keverjük hozzá a felvert tejszínhabot.
A mini formákat béleljük ki a felvágott irattartó csíkkal, majd a kókuszos tésztaalapra kanalazzunk krémet, tegyük be hűlni legalább fél-egy órára.

Citromos krém:
fél adag:
1 dl habtejszín
5 dkg cukor
1 lime leve és reszelt héja
17,5 dkg natúr joghurt 5 dkg 20%-os tejföl
10 gr zselatin 50ml vízben feloldva

A tejszínt felverjük, a zselatint feloldjuk a vízben és langyosra hagyjuk hűlni. A lime héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. Egy kis lábosban a lime levét a cukorral alacsony hőfokon összefőzzük, amíg a cukor elolvad. A joghurtot és a tejfölt egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a citromos szirupot, elkeverjük és hozzáadjuk a zselatint, majd a habbá vert tejszínt és a citrom héját.
Elővesszük a hűtőből a formákat és feltöltjük a citromos krémmel, majd hűtjük legalább 2 órát.
Díszíthetjük barackkal, limemal stb.















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Császár zsemle

A napokban kaptam meg a kis műanyag kütyüt, amivel könnyen elkészíthetjük a császár zsemle hagyományos formáját. Most volt egy kis időm kipr...