2017. október 22., vasárnap

Eszterházy torta

Már van friss dió a piacon, így végre megsütöttem az Eszterházy tortát fiam kérésére. Nem mondom, hogy nagyon egyszerű, de akinek van egy kis gyakorlata a konyhában, meg tudja sütni :)


A recept búzás változata itt található.

Hozzávalók 22 cm átmérőjű tortához:

Tészta:

10 tojásfehérje
30 dkg cukor
30 dkg darált dió
20 dkg Schar C
1 tk rumaroma

A tésztához a fehérjéket habbá verjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot, verjük tovább amíg kemény hab lesz belőle. Adjuk hozzá óvatosan a lisztet , végül a darált diót forgassuk bele.
A sütőpapírra rajzoljunk 22 cm átmérőjű köröket, majd osszuk a tésztát 5 felé, kenjük a papírra és süssünk 5 lapot. Előmelegített sütőben 190 fokon kb. 10 perc.
Húzzuk le a papírt róla és hagyjuk kihűlni a lapokat.

Krém:

2,5 dl tej
30 gr vaníliás cukor
6 tojássárga
20 gr zselatin fix
30 dkg puha ráma
15 dkg darált dió
12 dkg cukor
3 csapott ek porcukor

A tetejére:
10 dkg fehér csoki
5 dkg étcsoki
a díszítéshez egész dió
durvára vágott dió

A tejet forraljuk fel, a tojássárgákat a 12 dkg cukorral keverjük habosra, a forralt tej felét lassan öntsük folyamatos keverés mellett a sárgájákhoz, majd az egészet öntsük vissza a lábosba, egyet forraljunk rajta és hagyjuk langyosra hűlni. Ha már langyos, keverjük hozzá a diót és a zselatin fixet.
A puha rámát keverjük habosra a porcukorral és adjuk hozzá a diós krémet. Keverjük el és tegyük egy fél órára hűtőbe.
A lapokat töltsük be a krém kb. 3/4 részével, a tetejére nem kell!, csak az oldalára. A csokikat olvasszuk meg mikróban vagy gőz fölött. A torta tetejére öntsük a fehér csokit, vigyázzunk, hogy az oldalára ne folyjon le. Az étcsokit tegyük zacskóba, a sarkát 1-2 mm vágjuk le és spirál alakban a torta közepéről indulva folyassuk körben a torta tetején. Fogpiszkálóval a negyedeknél húzzuk kifelé középtől a csokit, majd visszafelé a következő szeletnél. A maradék krémmel rózsákat nyomunk és egész dióval díszítjük.















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Császár zsemle

A napokban kaptam meg a kis műanyag kütyüt, amivel könnyen elkészíthetjük a császár zsemle hagyományos formáját. Most volt egy kis időm kipr...