2018. február 4., vasárnap

Piskótatallér Nutri dolciból eperzselével és baracklekvárral

Egyik nap a fiammal beszélgettünk, és szóba került, hogy régen egy dobozzal is meg tudott enni egyszerre a piskótatallérból. Ugyan lehet kapni, de pár dekáért egy vagyont kell fizetni, megéri elkészíteni. Mivel mindig igyekeztem, hogy ne érezze kívülállónak magát a gluténérzékenysége miatt, így elkészítettem neki két ízben is :)
Minden fáradozást megért, mert nagyon finom lett :)



Hozzávalók:

Piskóta:
4 tojás
13 dkg cukor
1 vaníliás cukor
13 dkg Nutri dolci
csipet só

Eperzselé:

40 dkg fagyasztott eper
5-6 ek cukor ízlés szerint
20 gr zselatin
100 ml langyos víz
1 kisebb citrom leve

Sütésálló baracklekvár

30 dkg étcsoki
4-5 ek olaj

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket csipet sóval elkezdjük felverni habbá, közben adjuk hozzá a cukor 1/3-át, keményre verjük. A sárgákhoz adjuk hozzá a maradék cukrot és a vaníliás cukrot, keverjük habosra, majd a fehérjehabot óvatosan forgassuk bele, majd a lisztet is. Tegyük habzsákba 1cm-es csővel, vagy csak vágjuk le a végét. Sütőpapíros tepsire nyomjunk kb. 4-5 cm-es korongokat. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 6-8 perc alatt megsül.
Az epret tegyük egy kisebb lábosba, adjuk hozzá a cukrot (kóstoljuk meg közben) kezdjük el melegíteni, amikor kiolvadt és felforrt, pürésítsük merülő mixerrel, tegyük vissza a tűzre és főzzük tovább még 5-10 percig. Áztassuk be a zselatint a kimért vízbe 5 percre, majd adjuk az eperhez és egyet forraljunk rajta. Sütőpapírral bélelt tálcára öntjük, kb. 1 cm magas legyen a zselé benne. Tegyük hűtőbe amíg megdermed.
A sütésálló lekvárt borítsuk ki egyben a dobozból egy darab sütőpapírra, vágjunk belőle 1 cm-es szeleteket és ebből szúrjuk ki a lekvár korongokat.
Kis lábosba tegyünk vizet kb. 4 cm magasan, kezdjük el melegíteni, tegyünk rá egy hőálló tálat, tegyük bele az összetördelt csokit és olvasszuk fel, végül adjuk hozzá az olajat is, alaposan keverjük el.
A piskóta korongokra tegyünk egy kicsivel kisebb kiszúróval kiszúrt zselét, Tegyük egy villára a piskótát és a csokis tál felett kanállal folyassunk rá csokit, majd tegyük sütőpapírra dermedni.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Császár zsemle

A napokban kaptam meg a kis műanyag kütyüt, amivel könnyen elkészíthetjük a császár zsemle hagyományos formáját. Most volt egy kis időm kipr...